Влияние проглатывания триглицеридов со средней длиной цепи на окисление субстрата во время аэробной тренировки

Обсуждение новостей нутрициологии и диетологии как желтой, так и серьезной научной прессы
Аватара пользователя
Робот
VIP
VIP
Сообщения: 725
Зарегистрирован: 11 июн 2018, 14:51

Влияние проглатывания триглицеридов со средней длиной цепи на окисление субстрата во время аэробной тренировки

Непрочитанное сообщение Робот »

Nutrients, Vol. 13, Pages 36: Effect of Ingestion of Medium-Chain Triglycerides on Substrate Oxidation during Aerobic Exercise Could Depend on Sex Difference in Middle-Aged Sedentary Persons

Nutrients doi: 10.3390/nu13010036

Authors: Naohisa Nosaka Shougo Tsujino Kazumitsu Honda Hiromi Suemitsu Kazuhiko Kato Kazuo Kondo

Fat oxidation (FAO) during aerobic exercise and whole-body FAO via lipid intake are thought to be important for the maintenance of health, such as the prevention of type 2 diabetes and obesity in sedentary persons in their 40s and 50s. Medium-chain triglycerides (MCTs) ingestion has been attracting attention. However, the effects of difference of sex and the composition of medium-chain fatty acids (MCFAs) are unclear, so we examined the effects of these factors on FAO during aerobic exercise. We conducted a randomized, double-blind, placebo-controlled, 3-arm, within-participants crossover trial. FAO during low- to moderate-intensity exercise was compared when octanoate-rich MCTs (C8R), decanoate-rich MCTs (C10R), or carbohydrate (control) was ingested. Three 2-week interventions were separated by two 2-week washout periods. An increase of FAO during exercise after the C8R diet was found in males, but not in females. An increase of carbohydrate oxidation (CAO) and oxygen uptake during exercise after the C10R diet was found in females, but not in males. In a pooled estimate of the effect of MCTs (C8R and C10R) in women and men, FAO increased during exercise. In conclusion, short-term ingestion of MCTs by middle-aged sedentary persons could increase FAO during aerobic exercise compared to carbohydrate ingestion, but the enhancing effect of MCTs on substrate utilization and oxygen uptake might vary, depending on sex and the composition of MCFAs.


Source: https://www.mdpi.com/2072-6643/13/1/36
Это сообщение оставлено Роботом
Аватара пользователя
Антонина Шагина
Секретарь ОО "НР"
Секретарь ОО "НР"
Сообщения: 127
Зарегистрирован: 04 авг 2019, 20:57
Откуда: Москва
Благодарил (а): 7 раз
Поблагодарили: 25 раз
Контактная информация:

Re: Nutrients, Vol. 13, Pages 36: Effect of Ingestion of Medium-Chain Triglycerides on Substrate Oxidation during Aerobi

Непрочитанное сообщение Антонина Шагина »

Робот писал(а): 24 дек 2020, 13:22 Nutrients, Vol. 13, Pages 36: Effect of Ingestion of Medium-Chain Triglycerides on Substrate Oxidation during Aerobic Exercise Could Depend on Sex Difference in Middle-Aged Sedentary Persons

Nutrients doi: 10.3390/nu13010036

Authors: Naohisa Nosaka Shougo Tsujino Kazumitsu Honda Hiromi Suemitsu Kazuhiko Kato Kazuo Kondo

Fat oxidation (FAO) during aerobic exercise and whole-body FAO via lipid intake are thought to be important for the maintenance of health, such as the prevention of type 2 diabetes and obesity in sedentary persons in their 40s and 50s. Medium-chain triglycerides (MCTs) ingestion has been attracting attention. However, the effects of difference of sex and the composition of medium-chain fatty acids (MCFAs) are unclear, so we examined the effects of these factors on FAO during aerobic exercise. We conducted a randomized, double-blind, placebo-controlled, 3-arm, within-participants crossover trial. FAO during low- to moderate-intensity exercise was compared when octanoate-rich MCTs (C8R), decanoate-rich MCTs (C10R), or carbohydrate (control) was ingested. Three 2-week interventions were separated by two 2-week washout periods. An increase of FAO during exercise after the C8R diet was found in males, but not in females. An increase of carbohydrate oxidation (CAO) and oxygen uptake during exercise after the C10R diet was found in females, but not in males. In a pooled estimate of the effect of MCTs (C8R and C10R) in women and men, FAO increased during exercise. In conclusion, short-term ingestion of MCTs by middle-aged sedentary persons could increase FAO during aerobic exercise compared to carbohydrate ingestion, but the enhancing effect of MCTs on substrate utilization and oxygen uptake might vary, depending on sex and the composition of MCFAs.


Source: https://www.mdpi.com/2072-6643/13/1/36
Питательные вещества, Vol. 13, страницы 36: Влияние проглатывания триглицеридов со средней длиной цепи на окисление субстрата во время аэробных упражнений может зависеть от половых различий у людей среднего возраста, ведущих малоподвижный образ жизни

Питательные вещества doi: 10.3390 / nu13010036

Авторы: Наохиса Носака Сёго Цудзино Кадзумицу Хонда Хироми Суэмитсу Казухико Като Казуо Кондо

Считается, что окисление жира (FAO) во время аэробных упражнений и FAO всего тела через потребление липидов имеют важное значение для поддержания здоровья, например, для предотвращения диабета 2 типа и ожирения у людей в возрасте от 40 до 50 лет, ведущих малоподвижный образ жизни. Привлекает внимание употребление среднецепочечных триглицеридов (MCT). Однако влияние различия пола и состава среднецепочечных жирных кислот (СЦЖК) неясно, поэтому мы изучили влияние этих факторов на ФАО во время аэробных упражнений. Мы провели рандомизированное двойное слепое плацебо-контролируемое перекрестное исследование с участием трех участников. ФАО во время упражнений с низкой и средней интенсивностью сравнивали при приеме МСТ, богатых октаноатом (C8R), богатых деканоатом (C10R) или углеводов (контроль). Три двухнедельных вмешательства были разделены двумя двухнедельными периодами вымывания. Повышение ФАО во время упражнений после диеты C8R было обнаружено у мужчин, но не у женщин. Повышение окисления углеводов (CAO) и потребления кислорода во время упражнений после диеты C10R было обнаружено у женщин, но не у мужчин. По совокупной оценке эффекта MCT (C8R и C10R) у женщин и мужчин, ФАО увеличивалась во время упражнений. В заключение, краткосрочное употребление МСТ людьми среднего возраста, ведущими сидячий образ жизни, может увеличить ФАО во время аэробных упражнений по сравнению с приемом углеводов, но усиливающий эффект МСТ на использование субстрата и потребление кислорода может варьироваться в зависимости от пола и состава СЦЖК.


Источник: https://www.mdpi.com/2072-6643/13/1/36
Технолог общественного питания/Нутрициолог

Помогаю людям правильно питаться, руководителям общепита обеспечить пищевую безопасность на производстве

https://www.instagram.com/_antonina_shagina/

электронная почта antonina.shagina@nutritiologist.ru
Donat
Ответить
  • Похожие темы
    Ответы
    Просмотры
    Последнее сообщение

Вернуться в «Новости нутрициологии и диетологии»

Всего 0 посетителей :: 0 зарегистрированных, 0 скрытых и 0 гостей

Больше всего посетителей (147) здесь было 01 дек 2019, 18:14

Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и 0 гостей