Жидкий аспект средиземноморской диеты в профилактике и лечении сердечно-сосудистых заболеваний и диабета
Модераторы: Симоненко Ольга, Натали
Жидкий аспект средиземноморской диеты в профилактике и лечении сердечно-сосудистых заболеваний и диабета
Nutrients doi: 10.3390/nu11112833
Authors: Paola Ditano-Vázquez José David Torres-Peña Francisco Galeano-Valle Ana Isabel Pérez-Caballero Pablo Demelo-Rodríguez José Lopez-Miranda Niki Katsiki Javier Delgado-Lista Luis A. Alvarez-Sala-Walther
A growing interest has emerged in the beneficial effects of plant-based diets for the prevention of cardiovascular disease, diabetes and obesity. The Mediterranean diet, one of the most widely evaluated dietary patterns in scientific literature, includes in its nutrients two fluid foods: olive oil, as the main source of fats, and a low-to-moderate consumption of wine, mainly red, particularly during meals. Current mechanisms underlying the beneficial effects of the Mediterranean diet include a reduction in inflammatory and oxidative stress markers, improvement in lipid profile, insulin sensitivity and endothelial function, as well as antithrombotic properties. Most of these effects are attributable to bioactive ingredients including polyphenols, mono- and poly-unsaturated fatty acids. Polyphenols are a heterogeneous group of phytochemicals containing phenol rings. The principal classes of red wine polyphenols include flavonols (quercetin and myricetin), flavanols (catechin and epicatechin), anthocyanin and stilbenes (resveratrol). Olive oil has at least 30 phenolic compounds. Among them, the main are simple phenols (tyrosol and hydroxytyrosol), secoroids and lignans. The present narrative review focuses on phenols, part of red wine and virgin olive oil, discussing the evidence of their effects on lipids, blood pressure, atheromatous plaque and glucose metabolism.
Источник: https://www.mdpi.com/2072-6643/11/11/2833
- Натали
- Донатор
- Сообщения: 1328
- Зарегистрирован: 21 авг 2018, 20:57
- Откуда: Королёв
- Благодарил (а): 72 раза
- Поблагодарили: 36 раз
Re: Жидкий аспект средиземноморской диеты в профилактике и лечении сердечно-сосудистых заболеваний и диабета
В настоящем обзоре основное внимание уделяется фенолам, входящим в состав красного вина и оливкового масла первого отжима, обсуждаются доказательства их влияния на липиды, кровяное давление, атероматозные бляшки и метаболизм глюкозы.
-
- Похожие темы
- Ответы
- Просмотры
- Последнее сообщение
-
- 1 Ответы
- 45 Просмотры
-
Последнее сообщение Алексей Анатольевич
-
- 1 Ответы
- 51 Просмотры
-
Последнее сообщение Натали
-
- 2 Ответы
- 412 Просмотры
-
Последнее сообщение galina pankova
-
- 1 Ответы
- 52 Просмотры
-
Последнее сообщение Натали
-
- 0 Ответы
- 40 Просмотры
-
Последнее сообщение Робот
-
- 1 Ответы
- 56 Просмотры
-
Последнее сообщение Натали
-
- 1 Ответы
- 120 Просмотры
-
Последнее сообщение Натали
Больше всего посетителей (147) здесь было 01 дек 2019, 18:14
Сейчас этот форум просматривают: SemrushBot [Bot] и 1 гость